top of page

                            over ons

Mijn naam is Chandra de Vries en van jongs af aan ben ik al omringd door Briards. De grondleggers van mijn kennel 'van de Hoolhoeve' zijn mijn ouders Dick en Yvonne de Vries, die al sinds 1976 Briards fokken. Als klein meisje was ik altijd te vinden bij onze honden en wanneer wij pups hadden, zat ik midden in de puppybak heerlijk te knuffelen met de pups!

 

Wij hebben ook ruim 25 jaar een Briard-trainingsgroep aan huis, dus iedere zaterdag was bijna het hele gezin op het trainingsveld te vinden, ieder gezinslid met zijn/haar eigen hond volop aan het trainen.

 

Naast dat ik veel aan G&G heb gedaan, heb ik ook andere takken van hondensport beoefend zoals behendigheid en IPO. Samen met mijn moeder reisde ik vroeger heel Europa door om de honden te showen. Echte 'snoepreisjes' waren dat, naar Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. De honden en ik hebben al veel gezien en meegemaakt. Begin jaren '90 werden we getroffen door het hoeders virus. Mijn moeder ging naar de Briard Special in Amerika en kwam daar voor het eerst in aanraking met Briards die aan het schapenhoeden waren.

Zij kwam helemaal enthousiast terug. Dit is het werk waarvoor de Briard van oudsher voor gefokt is, dus zeer interessant om dat ook eens te gaan doen met onze eigen Briards. De 2 daarop volgende jaren ben ik de gehele zomervakantie in Amerika geweest om privéles te krijgen. Ik mocht daar met een Duitse herder, genaamd Meg, te trainen. Meg had het schapenhoeden al helemaal onder de knie, waarbij zij mij dus een heleboel heeft geleerd.


Samen met mijn moeder heb ik daarna cursussen gevolgd in Duitsland en Frankrijk, mijn moeder met Hippy en ik met Caline. Het geeft een geweldig gevoel wanneer je in de 'middle of nowhere' met 500 schapen om je heen loopt en ze doen allemaal wat jij wilt!
 

In 1994 kwam de reu Jolly Jumper des Monts de’n Crouzille uit Frankrijk bij mij wonen, een hele stabiele, sociale leuke pup, en wat later zou blijken een reu die zijn stempel op onze kennel zou drukken. In 1996 hield ik een teefje uit de combinatie Delilah grise van de Hoolhoeve x Jolly Jumper des Monts de’n Crouzille, Ma Petite Delilah van de Hoolhoeve, roepnaam Mila. Zij is de stammoeder van mijn zwarte en grijze lijn. Mila is tot aan haar dood mijn schaduw geweest,
ik kon met haar lezen en schrijven, zo’n geweldige fijne hond.

In 2000 heb ik de grote stap gezet en heb voor het eerst een 'eigen' nestje gefokt met Mila. Van haar heb ik 2 honden gehouden, Sophie, die op de leeftijd van 5 maanden weer bij ons is terug gekomen en Vonque Delilah, allebei hele fijne honden van karakter met enorm goede werkinstincten. Een aantal van onze pups zijn ook naar mensen gegaan die met hun hond werken en die hier hele goeie successen mee behalen, zowel in het binnen- als in het buitenland. In 1998 is mijn zoon Faas geboren, en sinds dat hij kan kruipen is hij ook te vinden in de puppybak. Wanneer wij een nestje pups hebben neemt hij veel vriendjes mee om met de pups te knuffelen. Ongewild is hij, net zoals zijn moeder, al druk bezig de puppen te socialiseren.


Al een aantal jaar ben ik bestuurslid van de Briard Vereniging Nederland, ik ben samen met een gezellig team verantwoordelijk voor alle evenementen die de vereniging organiseerd. Iedere maand proberen we een leuk activiteit voor onze leden te plannen, dit kan een leuke wandeling zijn of een workshop, spelletjesdag of wandelweekend in Nederland of in de Ardennen. Verder zit ik ook in de redactiecommissie en proberen we 6x per jaar een interessant en boeiend magazine voor onze leden te maken. 


Door de jaren heen zijn er een aantal hondjes bijgekomen en heb ik ook afscheid moeten nemen van honden, ook hebben we tegenwoordig naast onze zwarte en grijze briards ook een fauve briard.


Door goed na te denken over de ouder dieren waar ik mee fok, hoop ik mijn steentje bij te dragen aan het behoud van ons zo geliefde rashond de briard met zijn fijne stabiele, goede karakter.


Ik hoop dat jullie veel lees- en kijkplezier hebben op mijn website en mocht u vragen of opmerkingen hebben, bel of mail me dan even.

Our Team
bottom of page